You are currently viewing Cum ne protejăm vederea pentru a ne bucura de magia filmelor la TIFF? De vorbă cu dr. Funariu Elena Iustina (Ophtalens T – Regina Maria)

Cum ne protejăm vederea pentru a ne bucura de magia filmelor la TIFF? De vorbă cu dr. Funariu Elena Iustina (Ophtalens T – Regina Maria)

Cinefilii văd lumea#CuAlțiOchi – acesta este un mesaj pe care l-am tot întâlnit în cadrul festivalului de film TIFF România de la Cluj, care a reunit și a premiat cele mai bune filme ale momentului.

Regina Maria a fost prezentă cu un corner interactiv, sub forma unui cabinet oftalmologic, dar cu jocuri și exerciții ce ascundeau nume de filme din cultura asiatică – această ediție a fost un omagiu adus Japoniei.

Dincolo de acest aspect ludic, standul lor a atras atenția asupra unui aspect pe care și eu l-am ignorat în trecut: cum ne protejăm vederea? Noi, cinefilii, prin pasiunea pe care o simțim pentru filme, avem o tendință să fim mai mereu cu ochii prin ecrane – fie că mergem la cinema, sau vedem filmele pe laptop, pe ecranul de la TV (care e din ce în ce mai mare) sau la proiector, nu mai zic de zilnicul scrollat pe rețelele sociale.

Adesea, îmi simt ochii obosiți, uscați, simt nevoia să îmi iau o pauză și uit că trebuie să am grijă și de vedere. Pentru că aveam niște întrebări și dileme, și pentru că vreau să merg în continuare la festivalurile de film, am stat de vorbă cu dr. Funariu Elena Iustina, medic specialist oftalmolog  la clinica Ophtalens T – Regina Maria.

1. La festivalurile de film mergem adesea de la o proiecție la alta – unele sunt in aer liber, altele în cinema, la unele stăm mai aproape, la altele mai departe. Cum ar trebui să ne protejăm vederea în perioadele in care ne suprasolicităm ochii cu aceste ecrane?

Când vine vorba de ochi și timpul petrecut în fața ecranelor intervine oboseala digitală a ochilor care se manifestă prin tensiune crescută a ochilor, dureri de cap, ochi uscați, sensibilitate crescută la lumină, senzație de arsură. Pentru a contracara aceste efecte este indicată gimnastica oculară care constă în mișcări oculare și închiderea ochilor 3 secunde și deschiderea lor rapidă; la fiecare 20 minute de privit pe ecran se ia o pauză de 20 secunde pentru a privi departe; clipit mai des; alimentație sănătoasă cu legume și fructe.

2. Pentru cei care suferă de miopie este mai indicat să stea mai aproape sau mai departe de ecran? Degradează poziția față de ecran vederea pentru persoanele care au deja o sensibilitate?

Dacă miopia este corectată 100 la sută prin ochelari sau lentile de contact pot sta la distanță normală. Daca văd mai puțin de 90 la sută trebuie să stea mai aproape de ecran.

3. Ce putem face in general pentru a ne proteja vederea, exista un fel de cod al bunelor maniere pentru ochi?

Pentru a proteja vederea trebuie să menținem igiena oculară și să avem o alimentație sănătoasă cu legume și fructe bogate în vit C, acizi grași omega 3, zinc, vit E, protecție de lumină puternică cu ochelari de soare, control oftalmologic regulat.

4. Prevenția e foarte importantă, dar nu se vorbește așa de mult despre ea. In ce constă, concret, această prevenție legată de oftalmogie?

Prevenția înseamnă igiena oculară pentru a menține sănătatea vederii. Daca nu curățăm și îngrijim ochii pot apărea infecții, inflamații, mâncărimi. Igiena ochilor presupune îndepărtarea machiajului în fiecare seară; ștergerea pleoapelor cu șervețele oftalmice; nu atingeți ochii cu mâinile neigienizate.Nu folosiți în comun produse cosmetice, prosoape de față sau picături de ochi. Control oftalmologic anual.

5. Dacă purtăm ochelari ar trebui să avem altă conduită decât cei care au vederea perfectă, în  ceea ce privește grija față de ochi?

Dacă purtăm ochelari corespunzători și vederea e corectată 100 la sută avem o vedere perfectă.

6. Dintre mersul la cinema, uitatul la TV, uitatul in laptop si petrecerea timpului pe ecranul telefonului mobil – care e cea mai periculoasă pentru vedere și ce efecte are?

Toate determină oboseala oculară, ochi uscați.

Ar trebui la fiecare 20 de minute de privit în ecran să privim 20 de secunde în depărtare și mai putem folosi lacrimi artificiale care lubrifiază ochii.

8. Părerile sunt împărțite legat de lentilele cu protecție pentru calculator – unii spun că e musai să avem, alții că nu influențează atât de mult. Este util să ne facem ochelarii cu această protecție?

Ochelarii de protecție sunt indicați pentru calculator. Ei protejează ochii de lumina albastră a ecranelor.

Cât despre TIFF & experiența mea la cornerul Regina Maria, am descoperit pe panou 6 cuvinte-cheie:

  • Spirited Away
  • Kurosawa
  • Perfect days
  • TOTORO
  • Godzilla
  • Hamaguchi

Mai vedeți voi și altele care mi-au scăpat? Las aici tabelul & good luck 🙂

Photo credits: Komiti pentru Regina Maria

Leave a Reply