You are currently viewing Eveniment special mind-moving: programul de art-terapie

Eveniment special mind-moving: programul de art-terapie

Performance, talk-uri cu specialiști și un concert live așteaptă publicul la Arcub mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA –  Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub – Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 – 90). Înscriere: https://bit.ly/mind-movingTalks 

mind-moving: programul de art-terapie

48 de ateliere de dans, pictură și fotografie desfășurate timp de 6 luni în două spitale de psihiatrie din țară, peste 600 de pacienți participanți, 4 spectacole de coregrafie în cadrul celor 2 spitale, o rezidență artistică în cadrul Spitalului de Psihiatrie Voila din Câmpina, o instalație performativă, elaborată ca urmare a experienței celor 7 artiști aflați în rezidență, expusă în București și Asker (Norvegia) sunt etapele prin care proiectul mind-moving a trecut în ultimele 15 luni. 

Evenimentul de închidere va avea loc miercuri, 21 februarie, și va debuta, la ora 19:00, cu performance-ul creat și susținut de Alexandra BălășoiuMareele de primăvară ale unei fete cuminți. Creat anterior proiectului, în 2021, performance-ul a fost primul demers al artistei în relație cu boala și sănătatea mintală și a fost prezentat de-a lungul timpului în spitale de psihiatrie, spații publice și spații dedicate performance-ului. Acesta spune povestea unei mame care a înnebunit într-o zi de toamnă și expune diferite puncte de vedere asupra nebuniei, a felului în care „nebunul” este văzut social, precum și a felului în care el se simte în raport cu ceilalți. În discursul ei, Alexandra integrează atât memoria personală, cât și fragmente din memoriile cu care s-a întâlnit de-a lungul acestei cercetări. 

mind-moving: programul de art-terapie

În continuare publicul este invitat să participe la mind-moving talks, o serie de prezentări de 15 minute în care specialiști în psihiatrie, psihoterapie, antropologie și terapie prin artă aduc în lumină aspecte mai puțin cunoscute despre sănătatea mintală și bunele practici care pot ajuta la tratarea și destigmatizarea bolnavilor psihici. Printre speakeri se numără Ema Alexandrescu (fondatoarea Lumenesc) – care va vorbi despre Arta Fotografică – poartă către sine; Irina Minescu (doctor psihiatru, manager Spitalul de Psihiatrie Voila, Câmpina) – care va argumenta de ce mind-moving este un proiect-deziderat al managementului psihiatric modern; Valentina Petrache (asistent social principal la Spitalul de Psihiatrie Eftimie Diamandescu, Bălăceanca) – care va povesti despre inițiativele personale de a veni în sprijinul paciențilorAnca Ghearăsămescu (art terapeut Phronetik®️ și psihoterapeut jungian) – care va oferi detalii despre Diagnosticul psihiatric și identitate artistică; Valentin Veron Toma (șeful Compartimentului de Antropologie Culturală și Socială din cadrul Institutului de Antropologie „Francisc I Rainer” al Academiei Române), care va dezvălui informații despre schimbări recente ale viziunii europene asupra sănătății mintale și rolul art-terapiilor în prevenția și intervenția curativă asupra tulburărilor psihice; Loredana Larionescu (dans-terapeut, Asociația Entuziart) – care va vorbi în premieră despre evaluarea subiectivă a vizitatorilor instalației mind-moving la cele două extreme ale Europei. 

În cadrul evenimentului va fi proiectat și un documentar de 11 minute, creat de Cătălin Munteanu, despre întreg procesul artistic mind-moving. Seara se va încheia cu un concert live, însoțit de proiecții vizuale semnate de Andrei Cozlac, susținut de Paolo Profeti și Denis Bolborea. În cadrul evenimentului vor fi integrate și înregistrări create special de Stina Moltu, artista norvegiană care a participat în cadrul rezidenței artistice în urma căreia a luat naștere instalația performativă expusă în noiembrie și decembrie.

Programul mind-moving a luat naștere anul trecut din dorința de reducere a disparităților între publicul larg și persoanele cu diagnostice psihiatrice, prin intermediul muzicii și dansului contemporan și a concentrat experiența din toate proiectele anterioare desfășurate de Indie Box. Toți cei care vor să participe la evenmentul mind-moving talks o pot face gratuit, prin simpla înscriere online: https://bit.ly/mind-movingTalks 

***

mind-moving este un proiect inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA –  Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL.

Parteneri de implementare: Spitalul Voila din Câmpina, Spitalul „Eftimie Diamandescu” din Bălăceanca, Rezidența9.

mind-moving este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.  Proiectul are o valoare nerambursabilă de 969072 lei (197012,33 euro) și se desfășoară pe o perioadă de 15 luni.

Leave a Reply