Sunt puține cărți pe care le iubesc și multe care îmi plac. Pe aceasta o iubesc și am iubit-o de la primele rânduri și primele ilustrații. Am citit-o într-o zi pentru că nu m-am putut opri.
IARBĂ este un roman grafic corean scris și ilustrat de Keum Suk Genry-Kim, în urma interviurilor cu Lee Ok-sun, o femeie de CONSOLARE din timpul celui de-al doilea Război Mondial, publicat de Alice Books.
Ce înseamnă „femeie de consolare”?
Victima a traficului de persoane, Lee a fost adusă în China, unde a fost forțată la sclavie sexuală pentru ofițerii din Armata Imperială Japoneză.
Sute de mii de tinere și fete au fost obligate să facă asta, dar numărul exact nu este cunoscut. Unele victime aveau doar 11 ani.
Kim: A fost greu să ascult povestea lui Ok-sun, să creez ceva bazat pe durerea altcuiva, dar a fost mai mult decât atât. Ea a trăit într-o epocă atât de dificilă, sub ocupație japoneză, născută într-o familie extrem de săracă. Și au fost atât de mulți alții ca ea în acea generație… Uneori, în timpul interviurilor, m-am simțit copleșită.
Ok Sun Lee, protagonista romanului grafic, își amintește clar ziua în care a fost luată din Coreea ei natală. La doar 15 ani, se plimba singură pe stradă, când a fost răpită de doi bărbați străini.
Totul este redat cu multă blândețe, delicatețe și franchețe, într-un mod necosmetizat. Iar alternarea între trecut și prezent are un rol vindecător în procesarea traumelor de ambele părți – ale protagonistei, dar și ale cititorilor. Nu-i ușor să citești despre un asemenea subiect.
Ce mi-a plăcut foarte mult în structura narativă este formatul de documentar: autoarea se introduce în carte și o vedem împrietenindu-se cu Lee Ok-Sun într-un azil de bătrâni pentru fostele femei de consolare din Gwangju, Coreea de Sud. Interviurile ei cu Lee modelează povestea, iar relația lor ne permite să înțelegem viețile ulterioare ale acestor femei maltratate.
Câteva citate pe care mi le-am notat din carte
*
Eram în viață, insa nu trăiam.
*
Când te-ai prăbușit in iad, trebuie sa îți găsești puterea de a supraviețui in el. Puterea asta e ca un fir de speranță de care te agăți ca sa nu-ți pierzi mințile, ca sa poți respira încă o zi, chiar daca ți se pare lungă cât 10 ani. Când instinctul de supraviețuire e mai puternic decât rațiunea, trebuie sa crezi într-un concept precum DRAGOSTEA ca sa poți rezista.
*
Dar când am spus în emisiune că mama m-a vândut unor negustori de tăieței, surorile mele mai mici s-au supărat pe mine.
Frații și surorile mele, de care îmi fusese atât de dor, nu au vrut să mă mai vadă niciodată când au aflat că am fost femeie de consolare pentru soldații japonezi.
*
Dintotdeauna am invidiat familiile care iau masa împreună, care râd și stau la povești în jurul mesei.
*
Aveți vreun lucru preferat?
Nu.
***
Ok Sun Lee a militat pentru drepturile femeilor până în 2022, când a murit la vârsta de 94 de ani. Curajul ei de a vorbi despre cele petrecute s-a transformat într-o imensă solidaritate între victime. Ele s-au simțit susținute să-și facă auzită povestea, uneori și după zeci de ani de tăcere.
Este un roman splendid și sunt super recunoscătoare că a fost tradus în limba română.
Cartea a apărut la Alice Books, traducere (impecabilă) de Iolanda Prodan.
Fotografii: Andreea Purcărea