You are currently viewing SENSE, un nou proiect inovator al Asociației Prezent Continuu se deschide publicului în septembrie

SENSE, un nou proiect inovator al Asociației Prezent Continuu se deschide publicului în septembrie

Proiectul are la bază cele mai noi perspective despre conceptele de cogniție extinsă și procesare predictivă, integrate într-un spectacol imersiv.

SENSE, cel mai nou proiect al Asociației Prezent Continuu, organizatorul festivalului NOVA, unul dintre cele mai complexe evenimente din România dedicat dialogului artă – știință construit cu noi tehnologii creative, a încheiat primele etape de cercetare și se pregătește de producția unui spectacol de teatru imersiv.  Acesta va avea premiera în septembrie la Teatrul Metropolis.

NOVA a devenit, începând cu ediția 4, un eveniment bienal. Astfel că, în 2024, proiectul SENSE este cel care continuă cercetarea de bază NOVA. Aceasta explorează modul în care colaborarea interdisciplinară și integrarea perspectivelor din științe sociale și neuroștiință în creația artistică contemporană pot genera inovație atât la nivelul proceselor creative, cât și la nivelul experienței publicului. 

Spectacolul SENSE va oferi participanților ocazia de parcurge un proces cognitiv colectiv, unde povestea și traseul personajelor este influențată de deciziile și acțiunile lor împreună. Într-un context interactiv, sensul fiecărei reprezentații va fi dirijat de public și artiști către un final diferit. Monitorizarea EEG a performerilor va da acces în lumea lor personală, iar componentele audio-vizuale completează universul dinamic al spectacolului.

Conceptul și regia aparțin Emiliei Păunescu, scenariul fiind co-creat de Emilia împreună cu specialista în dialog și scriitoarea Monica Cure, care și coordonează cercetarea din cadrul proiectului. Distribuția este formată din actrițele Ioana Flora și Silvana Negruțiu, muzica spectacolului este creată de Alexandrina Hristov, componenta video realizată de artista berlineză M.Kardinal, designul interactivității de Ygreq Interactive, iar designul de lumini de Vlad Lăzărescu.

Pe partea de cercetare și neuroștiință proiectul îi implică pe Michel Mittelbronn (neuropatolog, profesor, și directorul centrului de neuropatologie al Laboratoire National de Santé Luxembourg) și pe Albert Barque-Duran (artist și cercetător, coordonator al programului de Arte Digitale și Tehnologii Creative la Interactive Arts & Science Laboratory din Barcelona, invitat în contexte de cercetare la Harvard University și University of Oxford), precum și pe specialiști ai Mind Architect și Veruvis (Centrul de Cercetare în Augmentarea Performanțelor Neuronale). 

În pregătirea proiectului SENSE, o parte din artiști și-au format abilitățile și cunoștințele în martie în timpul unei rezidențe în Luxembourg, facilitată de programul Culture Moves Europe. Ei s-au întâlnit timp de două săptămâni cu Prof. Dr. Michel Mittelbronn și au aprofundat, alături de medicii și tehnicienii de la spitalul Emile Mayrisch din Esch, ce fel de informații se pot primi din monitorizarea EEG și interpretarea undelor cerebrale. Tot în această etapă de dezvoltare a proiectului, Mind Architect a sprijinit echipa SENSE cu răspunsuri la întrebări legate de tematica centrală a cercetării, precum și materiale relevante pentru a înțelege procesele de construire a încrederii și gestionare a emoțiilor. 

Repetițiile pentru spectacol vor începe în august și vor fi dublate de continuarea cercetării, prin ședințe speciale de antrenament neuronal și aprofundare a teoriilor abordate oferite artiștilor de Centrul de Cercetare în Augmentarea Performanțelor Neuronale Veruvis. Albert Barque-Duran va asista și el artiștii la o serie de repetiții, la București. 

Ultima etapă a proiectului va fi întâlnirea cu publicul, în septembrie și octombrie, în cadrul a 7 reprezentații susținute la Teatrul Metropolis. Inclusiv aceste reprezentații sunt concepute să contribuie la cercetarea asupra procesului de înțelegere colectivă, prin date cantitative și calitative.

Narativul cercetării artistice în cadrul proiectului SENSE și noile aplicații în artă vor fi disponibile, la final, pe site-ul asociației Prezent Continuu. Programul complet al celor 7 reprezentații SENSE, deschise publicului larg, va fi anunțat în curând.  

***

Urmăriți detalii despre evoluția proiectului pe paginile NOVA Festival: Facebook | Instagram

***

SENSE este un proiect al Asociației Prezent Continuu, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Parteneri: Centrul de Cercetare în Augmentarea Performanțelor Neuronale Veruvis, Mind Architect, Teatrul Metropolis, Ambasada Spaniei în România, Galerie 39

Partener media principal: Radio Guerrilla

Parteneri media: Radio România Cultural, Adevărul de Weekend, Revista BIZ, Haute Culture, Zile și Nopți, Observator Cultural, IQAds, AGERPRES, Mindcraft Stories, Ziarul Metropolis, LiterNet, HAPP.ro, AndreeaVerde.com

Leave a Reply