You are currently viewing Despre WORKSHOPURILE de CREATIVITATE

Despre WORKSHOPURILE de CREATIVITATE

 • Post author:
 • Post category:Workshops
 • Post comments:1 Comment

Țin ateliere de creativitate pentru copii și adulți de mai bine de 9 ani.

M-am gândit să povestesc puțin despre workshopurile pe care le-am ținut până acum pentru copii și adulți, e mult mai simplu să-ți faci o idee despre cum funcționează și ce beneficii au.

Pentru COPII
Teach for Romania – Workshop de Creativitate și povești

Pornind de la exerciții de cunoaștere, cu întrebări deschise despre pasiunile, visele și preocupările lor, am construit povești, personaje și decoruri.

Timp de mai mulți ani, pe perioada verii, am mers în zone vulnerabile din țară alături de Teach for Romania și am lucrat cu elevii din clasele primare.

Împreună am învățat ce este o fișă de personaj, un decor, cum putem spune povești prin intermediul cuvintelor, dar și prin intermediul imaginilor sau al corpului.

Poveștile au o viață a lor, au un ritm aparte și se transformă pe măsură ce ne dezvoltăm și noi o dată cu ele.

În urma acestor exerciții, am reușit să facem scenete, costume, dialoguri, fotografii, melodii, momente de dans și, cel mai important, am învățat că în lumea creativității nu există răspuns greșit și că oricine este liber să își exprime propria viziune.

Tipuri de exerciții: scriere creativă, actorie, exprimarea emoțiilor prin intermediul simțurilor, tablouri vivante, ritm, rimă, autocunoaștere, comunicare prin mișcare.

Asociația Curtea Veche – Workshop de Povești pe muzică

Workshopul de Povești pe muzică este unul dintre cele mai complexe și poate fi adaptat în funcție de vârsta participanților.

Pentru grupurile din clasele I-IV – exercițiile se centrează pe ritm, rimă, puterea imaginației, lectură și continuarea poveștilor, inventarea unor alte lumi, alte finaluri, alte personaje. Prin desene, scris, mișcare și cântat ajungem la final să compunem o melodie.

Fie că avem ca sursă de inspirație Peter Pan, Alice în Țara Minunilor sau Gulliver, produsul final este mereu altfel pentru că împreună alegem cuvintele-cheie, formăm rime și, în cele din urmă, găsim și melodia potrivită.

Pentru grupurile din clasele V-VIII exercițiile devin mai complexe și se axează în special pe tehnici de scriere creativă, genuri precum comedie, dramă, SF – și modul în care construim o poveste, ca structură, astfel încât să reflecte genul ales și să aibă elemente imprevizibile.

Atelierul vorbește și despre logică, creativitate, concizie, lucrul în echipă și deadline-uri.

Rezultatul este un scurt scenariu ce poate fi pus în scenă sau poate aparține unui film.

Prin cuvinte-cheie, exerciții inspirate din actorie, jocuri de creativitate reușim să construim de la zero o poveste credibilă și interesantă, iar la final îi găsim și o potențială coloană sonoră sau un univers sonor construit de noi cu obiectele pe care le găsim în sală.

Caleidoscop, Sub Stejar – Workshop de povești și explorare muzicală

Acest atelier promovează și încurajează (re)conectarea cu natura înconjurătoare.

ÎN SPATELE FIECĂRUI SUNET, FIECĂRUI VERS, FIECĂREI MELODII, SE AFLĂ O POVESTE CE TREBUIE DESCOPERITĂ.

Am explorat diverse ritmuri, sunete, instrumente, atât digitale, cât și acustice. Ce înseamnă ritmul, cum îl putem construi folosindu-ne de elementele din jurul nostru, ce rol are muzica în viața noastră și cum o putem folosi pentru a ne exprima emoțiile?

Am înregistrat și explorat sunetele produse de frunze, lemne, pietre, animale, păsări.

Apoi am compus o melodie în care am inclus și o parte din aceste sunete descoperite în cadrul workshopului.

Atelierul a avut și o componentă video, care a documentat întregul nostru proces i-a încurajat pe copii să construiască un scenariu, în care să includă tot ceea ce au învățat în cadrul atelierului. Împreună am filmat un videoclip al melodiei compuse.

În cadrul atelierului, am explorat tehnici de dezvoltare a imaginației și a creativității prin diverse jocuri și exerciții. Am construit coloana sonoră a propriului nostru univers.

Până la urmă, am descoperit că și liniștea are muzica ei, că natura în sine e o comoară când vine vorba de sunete și ca imaginația e nesfârșită atunci când ai curaj să o asculți.

British Council – Workshop de Songwriting & Ritm

Împreună cu elevi de mai multe naționalități, am explorat zona de ritm și rimă în limba engleză. Am făcut exerciții creative de scriere, am compus strofe, refrene, le-am modificat, le-am adaptat, apoi le-am adus pe toate împreună pentru a forma un conținut unitar.

Jocuri de ritm, jocuri de dicție. Ne-am folosit creativitatea pentru a găsi în sală elemente care pot crea sunete de percuție și am format o întreagă orchestră din sticle, carioci, creioane, foi rupte, pantofi și multe altele. Imaginația e o resursă nelimitată, iar acestea sunt momentele în care ne putem folosi de ea la capacitate maximă.

La final, aveam o melodie cap-coadă creată cu participarea tuturor & un puternic sentiment de apartenență, incluziune și recunoștință.

Pentru ADULȚI

7Arte – Workshop de scriere creativă și poezie

Am avut participanți de toate vârstele, de la liceeni la pensionari, iar asta a fost de-a dreptul neașteptat.

Am făcut exerciții de explorare și am discutat despre principalele piedici în construcția unui text, precum și despre tehnicile de promovare a creațiilor literare.

Exemplu de exercițiu: „scrie un text din perspectiva altcuiva, extrem de diferit de tine. (1-2 paragrafe). De ex: din perspectiva unui fruct, a unei bucăți de brânză, a unei păsări, insecte, a unui copac etc. – nu există limite…”

Cum a fost?

– Multă vulnerabilitate și implicare

– Magie și energie

– Provocare și rezolvare

– Joc și joacă

– Cele 5 simțuri transpuse în texte

– O perspectivă inedită (poate din punctul de vedere al unui pepene, al unei mașini sau chiar al unei umbre)

– O deschidere către noi înșine

– O tușă de umor, prin finaluri neașteptate, nu degeaba tot zic – lumea imaginației este infinită.

Continuu Studio – Personajul ești TU – workshop de scriere creativă și actorie împreună cu actorii Smaranda Caragea și Sorin Dobrin

Descriere:

Este vorba despre un workshop-hibrid de storytelling și actorie în care îți pui în scenă monologul inspirat din viața ta. O teatralizare a unei scene de viață care a avut o anumită însemnătate pentru tine.

Îți vei juca personajul scris chiar de tine, dar vei deveni și actorul care îți spune povestea împreună cu actorii Smaranda Caragea și Sorin Dobrin.

Ce-ar fi dacă te-ai construi pe tine într-un laborator?

Atelierul este dedicat oamenilor interesați să își transforme viața-n poveste și povestea în monolog.

Împreună am făcut exerciții de scriere creativă, jocuri de cuvinte, leapșa pe diverse teme, tot felul de exerciții inventate special pentru grup, în funcție de profilele participanților. Totul a fost adaptat astfel încât să se creeze un mediu deschis, vulnerabil, în care să ne simțim safe să ne deschidem și să ne împărtășim experiențe personale, pentru ca apoi, într-un act aproape terapeutic, să le transformăm într-un monolog. Să ne amintim, să ardem, să trecem peste, să acceptăm, să realizăm ce s-a întâmplat de fapt.

Oamenii au căutat prin amintiri și au încheiat povești, au răscolit prin trecut sau au călătorit în viitor, s-au pus pe ei în lumina reflectoarelor și au construit momente care la final au ținut un public de câteva zeci de persoane pe Zoom pentru o oră și jumătate, cât a durat spectacolul-colaj. A fost cu emoție multă și bucurie mare.

This Post Has One Comment

 1. Stefanut

  Ff interesant.
  Pt copii un mod de a se dezvolta fără inhibiții și de a se explora în interiorul lor în vederea gândirii solutiilor, iar pentru adulți un mod de socializare care ii face sa uite de problemele zilnice și sa rada cu alții fără a râde de alții!
  BRAVO!
  Ingenioasa idee

Leave a Reply